Het spirituele Hart

Het spirituele Hart
25 mei 2018 / Tamara van de Beek

 

Het gebeurde in de ochtend. Tijdens mijn wakker worden uit diepe slaap. Ik werd wakker, alles was compleet stil in mij en een diepe vrede was voelbaar. Plotseling zag ik en voelde ik een gedachte omhoog komen vanuit de rechterkant van mijn borst. Deze ging omhoog naar mijn hoofd en poef… daar kwamen de gedachten. Weg was de stilte. Ik wist het op dat moment nog niet, maar ik had het spirituele hart ontdekt. Ik merkte dat ik daarna onder een soort van “hypnose” was. Het was niet helemaal een hypnose want ik kon het waarnemen. En ik dacht: hey ik heb iets ontzettend belangrijk ontdekt. Wat is dat plekje aan de rechterkant?

Ik wist intuïtief ook, dit is hoe iedereen elke dag ontwaakt en elke dag weer in de trance van het “denken” belandt. Vanaf dat moment was ik alert. Alert op hoe gedachten energetisch ontstaan en een bepaalde route in je lichaam afleggen. Dit energetische waarnemen heb ik omgezet naar een concrete afbeelding die je bij deze blog te zien krijgt. Jarenlang kreeg ik een beeld te zien van drie harten die verbonden waren met elkaar maar ik begreep dit beeld niet. Totdat ik het hart aan de rechterkant ontdekte en het laatste puzzelstukje op zijn plek viel.

Het spirituele hart, de “missing link” in het ascensieproces

Niet veel later werd ik door iemand gewezen op een youtube filmpje van Ramaji een spirituele leraar uit San Diego. Ik besloot om het filmpje te gaan bekijken en tot mijn verbazing beschreef hij exact de ervaring die ik weken daarvoor had gehad. Er bestond dus zoiets als het spirituele hart! Ik dacht in eerste instantie dat ik een chakra had opgemerkt of ontdekt wat ik nog niet eerder had gevoeld. Mijn interesse was gewekt. Dit was bijzonder. Dit wilde ik verder onderzoeken en ik vroeg mijn gidsen om mij te helpen bij mijn onderzoek. Ze hebben deze hulpvraag beantwoord in de vorm van ervaringen en inzichten. En een gedeelte van deze inzichten en resultaten deel ik in deze blog. Omdat de ontdekking van dit spirituele hart zo bijzonder is. Waarom is er dan zo weinig over te vinden op internet? En waarom spreekt hier bijna niemand over? Ook de grote wereld leraren niet? Ik heb het Ramaji gevraagd, zijn conclusie: omdat zij dit zelf nog niet ontdekt of ervaren hebben. Velen ontkennen het bestaan van dit ene ware hart. En dat is jammer.

Wat is het spirituele hart?

Het Spirituele Hart is onze ware essentie en ultieme ware natuur. Het is een andere naam voor het “Stralende Zelf”. De getuige van zowel de “mind” en het universum alsook de innerlijke en uiterlijke dimensies. Een ascensie proces kent vele stadia en in het laatste stadium ontdekt de spiritueel volwassene Hridaya, het spirituele Hart. Het Hart binnen in het Hart. Binnen de oude spirituele tradities is de verwijzing naar het hart niet een verwijzing naar het fysieke hart of het hart chakra. Het is een verwijzing naar de hart lotus (hrid-padma) en het is de zetel van het Ultieme Transcedente Zelf. Men noemt het hrid of hridaya. Het wordt ook wel de geheime grot genoemd. Het spirituele hart is te voelen aan de rechterkant van de borstkas.

Als het spirituele hart ontwaakt en amrita nadi verlicht wordt voel je een lichte tremor, een zeer verfijnde trilling. In sommige gevallen, zoals bij mij, ervaarde ik voorafgaand hieraan ernstige hartritme stoornissen. Het ontwaken van dit hart verandert je biochemie en is gelinkt aan de energie en chemie van Kundalini. Kundalini leidt tot verlichting en volledige opening van het kroonchakra en verloopt via sushumna nadi in de ruggengraat. De activatie van het spirituele hart leidt tot verlichting van amrita nadi. Nadi betekent letterlijk “stroom”. Het zijn kanalen waardoor bewustzijn stroomt. Volledige opening van het kroon chakra is niet het laatste stadium. Ik heb gezien en ervaren dat er minstens nog twee kroon chakra activaties daarna plaatsvinden.

De ultieme realiteit is transcedent en de essentie van het Al. Door dit Hart verdwijnt de afscheiding tussen subject en object, de waarnemer, dat wat waargenomen wordt en de daad van waarnemen. Het is ook absolute vrijheid en spontaniteit. De bewustwording en realisatie van dit hart leidt naar het directe en onmiddellijke weten zonder gedachten, het integreert alle energieën en tegelijkertijd onthult het ultieme transcedentie. Het spirituele Hart is een punt van inflectie. Het is de diepe vrede van de oneindige grote leegte. Het is de bron van alle creatie. De bron van waaruit alle energieën ontstaan. Het wordt daarom gezien als de bron van onsterfelijkheid. Het spirituele hart is niet hetzelfde als het hart chakra.

Volgens sommige tantrische tradities is het hart chakra slechts een niveau of dimensie van ons zijn. Binnen een ascensie proces is het hart chakra belangrijk. Het verbind het lagere Zelf met het hogere Zelf maar het spirituele Hart is veel meer dan dit. Het spirituele Hart is niet alleen een Godsvonk, het spirituele Hart IS God. Atman (het spirituele Hart) en Brahman (het Absolute) zijn één. Het is via dit Hart dat eenheidsbewustzijn geboren wordt. Er is slechts één Hart, er slechts één absolute realiteit. Er slechts het ultieme Zelf. Dat is het inzicht van Hridaya. Stabiliseren in dit besef kan even vreemd aanvoelen. Strikt genomen is het eigenlijk geen zelfrealisatie, wat valt er te realiseren als Zelf het enige is dat er is? Ook ontstaat er een mega opruiming van “oude energieën”. Als je mij vraagt wat is het spirituele hart is mijn antwoord: het is God in jou. Het is de plek waar God in jou woont. Dit is hoe het voelt en ik dit is de beste manier waarop ik het kan omschrijven.

Het spirituele Hart en Amrita Nadi

De “ik-ben-dit-lichaam” gedachte is de wortelgedachte van alle daaropvolgende gedachten en bepaalt hoe wij de wereld waarnemen (meestal donker ingekleurd). Deze gedachte houdt de illusie van afgescheidenheid in stand. Gedachten komen op vanuit dit hart, stijgen op naar je hoofd en nemen bezit van het zenuwstelsel en lichaam. Het gevolg is dat je je in een trance bevindt, een verkramping. Je waarnemen is nu gekleurd door het denken en je bevindt je in de illusie van de afgescheidenheid. Dit is iets wat je kunt onderzoeken. Het vraagt wel om een heldere en alerte aanwezigheid. Het is de dief betrappen voordat deze je huis binnengaat en nog voor de deur staat. Het beste moment om dat te doen is vlak na het ontwaken in de ochtend. Op het moment dat amrita nadi (het kanaal tussen hoofd en hart) verlicht wordt, ontspringen gedachten nog steeds vanuit dit hart. Echter, de gedachte volgt nu een andere route. Deze stijgt op haar het hoofd en valt als het ware uiteen. De gedachte veroorzaakt geen trance en heeft geen grip meer op het zenuwstelsel en het lichaam. Het symbool is de Gouden Kroon. De halo die staat voor verlichting. Het licht van het absolute, het licht van duizend zonnen.

Via het traditonele pad Hridaya ontdekken

Volgens Sri Ramana Maharshi is het goddelijk atoom van het Zelf te vinden rechts vanaf het midden van de borstkas. Hier ligt het Hart, het dynamische spirituele hart Hridaya en het is duidelijk zichtbaar voor de innerlijke ogen van een adept op het spirituele pad. Door onder andere meditatie kun je leren het Zelf te vinden in de grot van dit Hart. Alhoewel dit voor personen met een sterke “ik ben dit lichaam” identificatie niet goed zou kunnen uitwerken. Sommigen spirituele leraren zullen dit afraden omdat het juist de identificatie met het lichaam zou kunnen versterken. Ramana Maharsi benadrukt dat dit hart zich noch binnen noch buiten het lichaam bevindt aangezien het de ultieme realiteit is. Men kan door onderzoek ontdekken dat de “Ik” gedachte (ik ben dit lichaam) ontstaat vanuit het hart aan de rechterkant en uiteindelijk weer terug keert naar dit hart. Zelfonderzoek kan leiden tot de ontdekking van dit hart. Wil je meer achtergrond informatie dan is Ramana Maharshi een goede bron van informatie. Veel van zijn teksten en boeken zijn gratis te downloaden. Het boek “no mind – I am the Self” gaat erg diep in op het spirituele hart. De schrijvers zijn Sri Lakshmana Swamy and David Godman. Ramaji heeft zijn ervaringen opgeschreven in het boek “The Spiritual Heart”.

Via het intuïtieve pad Hridaya ontdekken

Echter er is ook het intuïtieve pad. Dat is hoe ik Hridaya heb ontdekt, “per toeval”. Toeval bestaat natuurlijk niet maar ik had nog nooit gehoord van het spirituele hart en toch heb ik dit op een dag ontdekt en intuïtief aangevoeld dat het belangrijk was. Uiteraard is hier zelfonderzoek aan vooraf gegaan, een spontaan Kundalini ontwaken (voor mijn gevoel is Hridaya duidelijk verbonden aan Kundalini) en de donkere nacht van de ziel. Ik werd voorbereid op de ontdekking hiervan zonder dat ik me heb afgevraagd: hoe ontstaat een gedachte? Aan wie verschijnt deze gedachte? Ik bewandel als medium en Gatekeeper niet echt het traditionele pad alhoewel ik de oude meesters wel bestudeerd heb en begeleiding heb ontvangen van enkele “traditionele” verlichte meesters. Dus ook dat is mogelijk. Na de realisatie van dit hart ben ik me wel bewust gaan afvragen als er een gedachte opkwam: waar komt deze gedachte vandaan? En telkens werd mijn aandacht getrokken door het plekje aan de rechterkant. Toen ik dat plekje verder ging onderzoeken merkte ik de subtiele trilling op. De vreugde. Als je dit hart wilt ontdekken is het traditionele pad van “self enquiry” niet noodzakelijk voor iedereen geschikt. Kies datgene waar je als het ware als vanzelf naartoe getrokken wordt. De kennis die ik doorgeef en deel is vanuit eigen directe ervaring en in afstemming met de lichtdimensies. Dat wat mijn gidsen mij laten zien en ervaren. Dat is duidelijk het pad van diep doorvoelen, energetisch waarnemen, intuïtie en ervaren. Dat is ook het pad waartoe ik me het meest aangetrokken voel en ik deel mijn kennis en ervaring dan ook op dezelfde manier in de hartmeditaties en heart awakenings & healings die ik maandelijks geef.

Verschillende vormen van kennis en weten en kosmische wijsheid

Het denken vergaart informatie om zodoende tot “weten” te komen. En dat weten is erg beperkt heb ik gemerkt. Het hart “weet” door overgave, vertrouwen en vooral vreugde. Kennis van het intellect is lineair. De kennis van het hart is onmiddellijk, het is holistisch, alomvattend (niet-lineair) en onthult non-dualiteit. Multi dimensionaal ervaren, weten en voelen is niet-lineair. Het is het openen van het Multi Dimensionale Zelf. Voor mij betekent Hridaya de opening naar multi dimensionaliteit. Kosmisch bewustzijn. Onmiddellijk kosmisch weten wordt geactiveerd. Er is een nieuw paradigma geboren vanuit het Galactische Hart en dit is onder andere via de zon verankerd in het Aarde Hart.

De veranderingen in de zon zijn voor velen niet onopgemerkt gebleven. De veranderingen in de nieuwe aarde frequenties ook niet. Of je dat nu gelooft of niet. Het is voelbaar. We bevinden ons in een bijzonder tijdperk met bijzondere mogelijkheden. Laten we leren van de oude meesters die ons zijn voorgegaan en hen eren maar wijd openstaan voor de nieuwe oneindige mogelijkheden die horen bij De Nieuwe Aarde en de sterrenzaden die galactische en kosmische wijsheid delen rechtstreeks vanuit de Bron uit liefde voor de mensheid, de aarde en in dienstbaarheid. Moge allen ontwaken in dit licht. Er is slechts één hart.

Het lezen van deze informatie is een beschrijving van de ervaring maar nog steeds geen ervaring. Daarom bied ik je een gratis I AM meditatie aan. Wil jij ervaren en ontdekken hoe het is om volledig aanwezig te zijn? Klik dan op deze link, laat je email adres achter en ontvang de meditatie. Veel luisterplezier!

Tamara van de Beek
www.dewijsheidvanhethart.nl