Vrede! Wat is Vrede eigenlijk?

Vrede!
Wat is Vrede eigenlijk?
Door Sjra Knippenberg / 26 mei 2017
 

Een vervolg op het vorige schrijfseltje dat ging over wat vrijheid zou kunnen zijn.

Wanneer er eenmaal Vrede is, komt Vrijheid vanzelf! Is dit zo? Of zou het misschien wel omgekeerd kunnen zijn? Niet dat het zoveel uitmaakt, want beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch, voor een goed begrip is het interessant om dit eens nader te bekijken.

Zoals eerder gezegd; dit is hoe ik het zie. Niemand hoeft dit voor waar aan te nemen. Degenen die geïnteresseerd zijn lezen misschien verder. Niet geïnteresseerden hebben waarschijnlijk geen acht geslagen op dit schrijven. We praten dus over Vrede en Vrijheid.

Mag ik u even meenemen naar mijn vroege jeugd. Op de lagere school, zo heette die toen, leerden we spreekwoorden. Die vond ik best wel interessant. Een daarvan was: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf!” Mooi spreekwoord. En wanneer we dan de betekenis hiervan uitdrukten in de zin van: “Wanneer je de wereld wilt verbeteren, dan moet je met jezelf beginnen!” kregen we daar een 10 voor. Einde verhaal. De diepere achtergrond van dit wijze spreekwoord heb ik tot voor kort niet begrepen. De mogelijkheid bestaat dat mijn begrip tekort schoot of dat ik niet goed heb opgelet, maar het feit was er.


Terug naar het heden. Mijn visie is dat wij allemaal goede mensen zijn, die hun best doen. Om het even wat we doen. Ieder naar eigen vermogen en begrip. Als iedereen dan zo z’n best doet, waarom lukt het dan niet om voor Vrede en Vrijheid in de wereld te zorgen? Waarom lukt het dan niet om een einde te maken aan oorlogen, overal? Laten we eerlijk zijn, iedereen wenst toch voor zichzelf en voor zijn kinderen en kleinkinderen een vrije en vredige wereld. Of dit nu in Europa, in Azië, in Amerika of in Afrika of waar dan ook is. Het tegendeel is voor mij niet geloofwaardig. Stelt u zich voor; een ouder roept z’n kind bij zich en zegt: “Lieve kind. Ik hou van jou maar ik heb je wat mede te delen. Mijn levensvisie is deze. Het interesseert mij helemaal niets hoe het jou en je nakomelingen in de toekomst vergaat. Wanneer jullie omkomen in de rotzooi en ten ondergaan in oorlogen die wij gecreëerd hebben, dan is dat dikke pech voor jullie. Ik ben hier alleen maar voor mezelf!” Kunt u zich dit voorstellen? Ik weet het beste lezers, dit lijkt snoeihart en niemand zal dit doen. Er moet dus een andere reden zijn dat het ons niet lukt om wereldwijd tot vrede te komen.

Even tussendoor. U heeft al lang gemerkt dat ik geen schrijver ben. Auteurskwaliteiten zijn mij vreemd. Ik schrijf vanuit mijn hart en doe echte auteurs hiermee niet tekort.

Misschien heeft U inmiddels geen zin meer om verder te lezen, maar ik zou U toch willen vragen om maar door te gaan. Wanneer het ons tot op heden niet gelukt is om tot vrede te komen, zien we dan iets over het hoofd? Kijken we op de verkeerde plaats. Wanneer je iets kwijt bent en je blijft op de verkeerde plaats zoeken omdat je er volledig van overtuigd bent dat dit de plaats is waar je het voorwerp dat je zoekt het laatste gezien hebt, zul je het niet vinden. Pas wanneer je bereid bent om verder te zoeken bestaat de mogelijkheid dat je het vindt. Zou dit met Vrede ook zo kunnen zijn? Blijven we maar steeds op de verkeerde plaatsen zoeken? We zijn doorlopend bezig met zoeken in de uiterlijke wereld. Er is iedere dag wel ergens op de wereld een plaats waar over vrede overlegd wordt. Al jaren lang, misschien wel eeuwen lang.

Ik ga terug naar het spreekwoord. Ook ik was iets kwijt, er ontbrak iets en ik heb heel lang op de verkeerde plaatsen gezocht. Na een lange zoektocht kwam ik bij mezelf uit, binnenin. En ik kwam tot de conclusie dat ik Vrede en Vrijheid alleen maar binnenin mezelf kon vinden. Toen werd me ook de diepere betekenis van het spreekwoord duidelijk. Kom eerst in het reine met jezelf. Vind de vrijheid en de vrede in jezelf. Dat heeft dan ook zijn uitwerking op de uiterlijke wereld. Dat in het reine komen met jezelf houdt o.a. in: “Bevrijd je van je overtuigingen van de uiterlijke wereld”. Onderzoek of alles waarin je gelooft wel je eigen waarheid is. Het zit in onze cultuur dat iedereen van kindsaf van alles geleerd krijgt. Op ieder gebied. Kinderen hebben op jonge leeftijd nog niet de mogelijkheid om voor zichzelf te bepalen wat voor hen waar is en wat niet. Kinderen nemen op en geloven en volgen het voorbeeld van hun ouders en andere opvoeders. Ze nemen meestal over. Heel vaak, meestal, nemen mensen andermans overtuigingen vanuit hun jeugd mee in hun volwassen leven en komen niet toe aan werkelijk zelfonderzoek.

Waarom is zelfonderzoek zo belangrijk? Via zelfonderzoek kom je achter je eigen waarheid. Dat is namelijk het enige dat werkelijk telt in je leven. Wat is voor jou waar. Het leven is voor iedereen bedoeld om zijn eigen waarheid te leven. Zo kun je jezelf vrijmaken van andermans en vaak verouderde overtuigingen. Op die manier kan men zijn innerlijke vrijheid vinden. Vanuit de innerlijke vrijheid groeit je innerlijke vrede en via je innerlijke vrede help je de uiterlijke wereld om ook tot vrede te komen. Zelfonderzoek vraagt absolute eerlijkheid. Gesjoemel of concessies leiden niet naar waarheid.

De volgende vraag zou kunnen zijn: “Zelfonderzoek, hoe doe ik dat? Wens het te doen. Heb de intentie om het te doen en vraag om hulp. Aan jezelf! Zeg bv tegen jezelf: “Ik wil nu weten wie ik werkelijk ben! Wat is er allemaal wat ik nog niet van mezelf weet? Waar kom ik vandaan en waar ga ik strakjes weer naar toe? Wat is dat allemaal wat ik rondom me heen zie? Wat is mijn doel hier?”

Vraag dit aan jezelf, in alle oprechtheid en met de wil om het te weten. Hulp staat in de startblokken voor actieve dienst. Hulp die helemaal persoonlijk bij jou past.

Nog even dit. In tegenstelling tot de algemene opvatting; praten met jezelf is geen teken van kinderlijkheid of kindsheid. Binnenin iedereen zit een stem die jou graag hoort en die graag met je praat. Kinderen doen dat op een natuurlijke manier. Heel zuiver. Wanneer we ouder worden hoort dat niet meer. Dan wordt dat wat zo zuiver is ineens kinderachtig. Vreemd hè! Vergissen is menselijk.

Ik groet u en wens u van harte volledige Vrede toe.

Sjra