Het Geheim van Moeiteloze Actie

Het Geheim van Moeiteloze Actie

door: Owen Waters – 25 Juli 2021

De oude filosoof LaoTse (“Lay-OTE-say”) gaf leringen die ontworpen waren om het bewuste verstand te verwarren. Het idee was dat, wanneer het bewuste verstand moe wordt en uit de weg gaat, de zoeker de diepere waarheden binnenin kan ontdekken.

Aan hem wordt het 2500 jaar oude werk, de Tao Te Ching, toegeschreven, dat vol schijnbare tegenstrijdigheden of paradoxen zit. Zo verwijst hij bijvoorbeeld naar de Tao (de “Dow”) als dat wat alles is en toch niets. Wat hij bedoelt is dat de Tao – het Absolute, de Is-heid, of het Oneindige Wezen – het transcendente bewustzijn is dat achter alle manifestatie ligt. Het is niet de actieve manifestatie van het geschapen universum, maar het oorspronkelijke bewustzijn erachter. Het is dat wat, in stilte en onveranderlijke volmaaktheid, altijd was en altijd zal zijn. En toch, zo luidt de paradox, kwam alle manifestatie daaruit voort en is het daarom.

Op dezelfde manier gebruikt hij de paradox om de filosofie van Wu Wei (“Woo Way”) te promoten als de weg van “actie zonder actie”. Klinkt onmogelijk? Dat is juist het punt. Hij wilde dat de mensen het idee niet langer logisch zouden begrijpen en in plaats daarvan naar binnen zouden gaan om de waarheid achter de paradox te vinden.

Het principe van Wu Wei betekent eigenlijk moeiteloze actie. Het geheim om moeiteloze actie te bereiken is te beseffen dat er een natuurlijke stroom van invloeden aan het werk is in alle delen van het universum. Je voelt de natuurlijke stroom van het moment aan en handelt binnen die stroom. Als het moment niet geschikt is voor een bepaald soort actie, dan stelt de afgestemde persoon de taak uit. Wanneer hij aanvoelt dat het juiste moment is aangebroken, dan handelt hij en volbrengt hij de taak met gemak.

Het kan ook betekenen dat men een situatie niet dwingt te zijn wat ze niet is. Als een situatie zich voordoet waar je geen controle over hebt, dan is er het beste van maken vaak de elegante oplossing.

Het gezegde, “Als je eerst niet slaagt, probeer het dan opnieuw,” wordt toegeschreven aan de 14e eeuwse Schotse koning, Robert the Bruce. Volgens de legende zocht hij eens zijn toevlucht in een grot, waar hij toekeek hoe een spin een web probeerde te spinnen. Het lukte hem verschillende keren niet om een verbinding te maken van het ene deel van het grotdak naar het andere, maar telkens begon hij opnieuw tot het uiteindelijk lukte. Tegenwoordig betekent dit gezegde dat als iets niet lukt, je koppig moet zijn en harder je best moet blijven doen tot je alle obstakels overwonnen hebt en het uiteindelijk door pure wilskracht voor elkaar krijgt.

De Wu Wei benadering van het leven is precies het tegenovergestelde. Het suggereert dat, als je in het begin niet slaagt, daar een reden voor is. Het betekent dat je niet handelt met de natuurlijke stroom van energie binnen die plaats en tijd en het kan ook betekenen dat je een meer geschikte oplossing moet ontdekken.

Haal eerst diep adem, ontspan en neem een stap terug uit de situatie. Daarna zul je in staat zijn om het objectief en in een staat van evenwicht te beoordelen. Dan:

A) Beslis of je iets probeert te forceren dat er niet zou moeten zijn, of

B) Zoek naar een betere oplossing om je doel te bereiken, en/of

C) Wacht tot je aangeboren gevoel voor timing juist aanvoelt.

Een van de voordelen van het spirituele bewustzijn dat opkomt in de Nieuwe Realiteit is het vermogen om de natuurlijke stroom van universele invloeden aan te voelen en te weten wanneer de tijd rijp is voor bepaalde soorten actie.

Owen Waters

Vertaling: Martien / wakkeremensen.org

♥  ♥  ♥ 

Uw bijdrage ter ondersteuning van ons werk
is belangrijk en wordt door ons zeer gewaardeerd.

Wanneer u ons werk waardeert, overweeg dan
 ons te ondersteunen door middel van een vrijwillige donatie.
Meer informatie over het doneren kunt u HIER vinden.

In Liefde en Licht, Ine & Martien