Zelf-Sabotage

Zelf-Sabotage

Door: Neale Donald Walsch – 26 november 2022

Mijn lieve vrienden…

Hoewel voelende Wezens een ongeduld voelen tijdens het proces van uitbreiding, is het niet heilzaam om dat ongeduld te laten vertalen in een gebrek aan tevredenheid. De twee zijn niet hetzelfde, maar het ene kan, en leidt vaak tot het andere.

Uitbreiding die voortkomt uit ontevredenheid vergroot alleen de ontevredenheid. Uitbreiding kan alleen uitbreiden wat er is, niet wat er niet is. Als je niet tevreden bent, kun je niet uitbreiden naar meer tevredenheid. Elke kapitalistische maatschappij op aarde heeft dat uiteindelijk geleerd. “Groter’ en ‘meer’ is niet noodzakelijkerwijs ‘beter’. In feite is het dat zelden. Uitbreiding moet daarom zijn basis hebben in tevredenheid, anders zal het slechts vergroten wat niet gewenst is.

De ongeduldigen en de ontevredenen moeten daarom niet verward worden. Ongeduldig zijn hoeft niet te betekenen dat we niet gelukkig zijn met “wat er is”. Integendeel, het kan betekenen dat we zo gelukkig zijn met “wat er is” dat we daar meer van verlangen – zo snel mogelijk, dank u wel.

Maar er is iets interessants dat hier gebeurt als dit proces dat leidt tot ons eigen bereiken van Zelfbewustzijn zich ontvouwt. Na Tevredenheid worden we ongeduldig om meer te ervaren van de vrede en de vreugde die Tevredenheid brengt – we zoeken uitbreiding van die ervaring – en toch houdt een deel van ons  ons tegen om onze ervaring verder uit te breiden.

De fase van persoonlijke en spirituele groei die we nu bespreken – die ik in mijn kosmologie “Uitbreiding” heb genoemd – omvat drie kleine stappen: stoppen, beginnen en volhouden.

Stoppen is niet alleen de eerste stap, het is het eerste teken dat je je op de weg naar het Goddelijke bevindt. Het is een feit dat veel mensen, na het bereiken van Tevredenheid, niet verder willen gaan. In veel gevallen heeft het hun hele leven geduurd om “tot” tevredenheid te komen en zij willen niet het risico lopen hun moeizaam verworven vrede, vreugde en sereniteit te verliezen door zich te wagen aan het spirituele, psychologische en emotionele onbekende.   Terughoudendheid ontstaat. Wegversperringen verschijnen. Er is zelfs zelfsabotage. Maar het dringende innerlijke verlangen om spiritueel te groeien blijft roepen. En dus is er een trekken en scheuren van binnen. Ga door/blijf hier, ga door/blijf hier, ga door/blijf hier.

Ga vooruit/blijf hier.

Ga vooruit/blijf staan waar je bent.

Het is het gevoel dat je aan de rand van het zwembad staat. Iedereen spoort je aan:   “Kom op, ga erin! Het water is prima!” Je steekt je teen erin en je lichaam vertelt je precies het tegenovergestelde. Misschien ga je er toch niet in. Je vrienden lachen.   “Je kunt niet één teen tegelijk doen, in hemelsnaam… spring er gewoon in!”

Maar dat doe je niet.

Totdat je het doet.

Je duikt er gewoon in. Of je doet het op jouw manier en gaat er rustig in, beetje bij beetje. Maar uiteindelijk lig je in het water, en ben je blij dat je naar het feest bent gekomen.

We zien dus dat stoppen een zeker teken is dat je klaar bent om te beginnen. Jezelf stoppen nog voor je begint is een absolute indicator, een zekere voorbode van dingen die komen gaan. Dus wees niet ontmoedigd als je merkt dat je stopt en begint, stopt en begint.

Als je zonder aarzelen in de uitbreiding bent gesprongen, goed voor jou. Niet iedereen hoeft elke stap op de Weg naar Zelfbewustzijn te zetten. In feite is geen enkele stap verplicht. Je kunt alle stappen overslaan, als je wilt, en meteen naar Bereiking springen. Maar het hier beschreven pad is het pad dat veel mensen bewandelen, en daarom wordt het hier beschreven. We willen dat je weet dat je op weg bent als je deze dingen ervaart.

Een van de redenen waarom het Stop/Start-verschijnsel zo’n deel uitmaakt van de reis van veel mensen is dat de Weg naar Zelfbewustzijn vaak kwesties van eigenwaarde naar voren brengt.

Veel mensen voelen zich niet “waardig” om de stap naar Bereiking te zetten. Zij vinden het niet “gepast” om hun eigen Goddelijkheid op te eisen of het Zelfbewustzijn te omarmen. Dus het idee van Uitbreiding naar die Staat van Zijn voelt voor hen “verkeerd” – of in ieder geval voorbarig.   En dus verschuiven ze in een “wanneer-ik-klaar-ben” of een “wanneer-ik-het-verdien” modus. Ze volgen seminars, doen workshops, gaan naar retraites, lezen boeken, vasten, mediteren – alles waarvan ze denken dat het hen kan helpen te veranderen, te verschuiven, zichzelf te transformeren. Transformatie wordt het parool, het gewenste resultaat. Als ze getransformeerd zijn, denken ze dat ze “klaar” zijn om de verwezenlijking op te eisen.

Misschien.

Dit verklaart het zelf-sabotage fenomeen. Omdat zij zichzelf hebben overtuigd (of door anderen – vaak hun religies – te horen hebben gekregen) dat zij niet waardig zijn, blijven zij zichzelf van de tafel wegduwen voordat het feestmaal is opgediend.   Transformatie wordt nooit bereikt, omdat het bereiken ervan in strijd zou zijn met hun eigen diepste gedachte over zichzelf.

Mensen die in deze categorie “niet goed genoeg” vallen (velen van hen plaatsen zichzelf daar onbewust, zonder te weten dat ze het doen) zijn vaak degenen die onbewust die daden van zelfsabotage verrichten die iedereen om hen heen kan zien, en die zij zelf vaak niet herkennen, terwijl ze omgaan met het innerlijke verlangen om spiritueel te groeien.

Anderen zullen zichzelf tegenhouden omdat zij geloven dat het proces van de Uitbreiding van zichzelf een keuze inhoudt tussen een zogenaamd “gewoon leven” en het “spirituele leven” van een “ware meester”. Met andere woorden, het “lijkt” erop dat je geen spirituele meester kunt zijn en toch gaan bowlen. Of rauwe seks kunt hebben. Of een dikke, sappige biefstuk eten. Of wat ze ook in hun hoofd hebben dat spirituele meesters niet doen. En zo lijkt het voor ons alsof ze een keuze moeten maken. Wees “in deze wereld, maar niet van deze”, of wees “van deze wereld, maar niet in deze” wat betreft spirituele helderheid.

Als sommige van deze beschrijvingen een beetje bekend voorkomen, wees dan blij.   Zoals reeds opgemerkt, is je stoppen een zeker en vast teken dat je klaar bent om te beginnen… voorgoed. En, uiteindelijk, om de Uitbreiding van het Zelf op je nieuwe niveau vol te houden.

met liefde,

Neale

Bron

Vertaling: wakkeremensen.org