Maak een Vriend van je Angst

Maak een Vriend van je Angst

Een boodschap van Neale Donald Walsch
8 maart 2019 / Geplaatst 22 maart 2019
Vertaald uit het Engels door Henk Steur

 Mijn lieve vrienden…

Wij onderzoeken hier de vijf natuurlijke emoties: Verdriet, Boosheid, Jaloezie, Angst en Liefde. Deze emoties zijn gereedschappen die ons door God zijn gegeven om een beter leven te kunnen bouwen. De laatste drie weken hebben wij gekeken naar Verdriet, Boosheid en Jaloezie. Vandaag een onderzoek naar Angst.

Angst is een natuurlijke emotie die bij ons is ingebouwd op cellulair niveau. Alle baby’s worden met alleen maar met twee angsten geboren: de angst om te vallen en de angst voor harde geluiden. Deze twee angsten zijn ons ter bescherming gegeven. Het zijn gereedschappen, of apparaatjes, die zijn ontworpen voor onze veiligheid. Het doel van angst is om een beetje voorzichtigheid in te bouwen. Voorzichtigheid is een gereedschap dat helpt om het lichaam in leven te houden.

De meeste angsten zijn het kind door zijn/haar omgeving en door de ouders geleerd. De taak van de opgroeiende mens is te leren hoe angst naar voorzichtigheid getransformeerd kan worden. Kinderen aan wie wordt geleerd dat angst niet goed is en dat zij die feitelijk niet eens zouden moeten ervaren, zullen het moeilijk hebben om deze vertaling te maken.

Op dezelfde manier zullen kinderen aan wie wordt verteld dat zij dit steeds moeten ervaren ook een uitdagende tijd hebben om als volwassenen effectief met hun angst om te kunnen gaan.

Angst die constant wordt onderdrukt wordt paniek, een zeer onnatuurlijke emotie. Angst die een kind teveel wordt ingeprent zal zich naar hetzelfde transformeren. Als volwassene zal die persoon dan ook bij het minste of geringste in paniek raken.

Angst is de op een na krachtigste van alle emoties, alleen liefde is sterker. In waarheid, angst en liefde zitten dezelfde dingen. Alle angst is een uitdrukking van liefde; liefde voor het leven, liefde voor het zelf en liefde voor anderen. Als wij niet van het leven zouden houden, van het zelf, of van anderen (met andere woorden: als anderen of ons zelf ons niets zouden kunnen schelen) zouden wij nergens bang voor zijn. Zelfs onze eigen overleving zou ons dan niets kunnen schelen.

Op dezelfde manier kan iemand geleid worden naar iets dat groter is dan het leven of dan anderen. Mensen kan geleerd worden om niet bang te zijn voor de dood of zich druk te maken over hun eigen overleving door hen gewoon te leren dat hen na de dood iets veel groters staat te wachten dan in het fysieke leven.

Dit gebeurt feitelijk om het meestal waarheid te laten lijken voor vele mensen. Voor hen schijnt het dat het leven in het fysieke weinig te bieden heeft dat ook maar in de buurt komt van wat het leven na de dood te bieden heeft. Toch komt dit niet omdat het fysieke leven inherent minder is, maar eerder omdat ons BEGRIP van het leven in het fysieke vaak tekort schiet om te zorgen voor de vreugden en de beloningen van de niet-fysieke, of spirituele, gebieden.

Mensen die diepgaand de natuur, het doel en het proces van het leven begrijpen kunnen – en ervaren – evenveel vreugde, gelukzaligheid en beloningen terwijl zij in hun lichaam zijn als nadat zij zijn overgegaan.

Verlaat daarom je lichaam niet vanwege de eenvoudige reden dat je wilt ervaren dat je gelooft dat er zonder het lichaam meer vrede is. GESPREKKEN MET GOD leert ons dat je gewoon weer terugkomt naar het fysieke om weer te ervaren waarvoor jullie hier kwamen…. om vreugde te ervaren. De uitdagingen en mogelijkheden die het leven nu biedt zijn om het op een dieper niveau van begrip te ervaren, samen met een dieper begrip en alle beloningen en vreugden van het hiernamaals.

Of, als je dit wilt, een Hemel op Aarde hebben.

En een van de dingen die jullie dieper zullen begrijpen als jullie hier volop in stappen…. is angst. De overleden president van de VS, Franklin Roosevelt, had helemaal gelijk met zijn beroemde uitspraak dat wij niets hoefden te vrezen dan de angst zelf.

Leer kinderen daarom om geen angst te hebben voor de angst en niet bang te zijn om bang te zijn. Leer hen liever dat angst een vriend is die hen uitnodigt om even een momentje te nemen om te bezien wat voorzichtigheid zou adviseren. Stap daarna in de angst als de voorzichtigheid dit toestaat, om te ontdekken wat er aan de andere kant van hun angst ligt. Met andere woorden: wat zou er gebeuren als zij het evengoed zouden doen? Of, zoals ik dit in mijn spirituele workshops vaak vertel: Wat zou er gebeuren als er gebeurt waar je bang voor bent? Wat zou er dan gebeuren?

Uiteindelijk is alle angst, angst voor de dood. Als je niet langer bang bent voor de dood ben je ook niet bang meer voor het leven. Je verliest je angst voor de dood niet omdat je niet van iets of iemand houdt, maar door precies het tegenovergestelde. Dit is de complexe natuur van het leven…. en de dood…. en ik zal hierover meer vertellen in de komende weken.

Weet nu dat angst een natuurlijke emotie is. Vertaald met emotionele volwassenheid en intelligentie wordt dit de voorzichtigheid die ons vertelt om naar twee kanten uit te kijken voordat je de straat oversteekt.

Toch kan angst die niet wordt omgezet naar gewoon voorzichtigheid ervoor zorgen dat wij stokstijf van angst op de hoek blijven staan, zelfs als er geen auto’s aankomen. Er zou een auto KUNNEN komen! Er zou, hoe dan ook, IETS kunnen gebeuren! Aldus zullen wij bang zijn voor onze eigen schaduw en angst ons leven laten beheersen.

Leer de kinderen daarom om angst uit te nodigen om daarna te onderzoeken wat er aan de andere kant van de angst is. Leer jezelf hetzelfde. Jullie zullen beiden ontdekken dat 95% van de dingen waar je bang voor bent nooit gebeurt en dat er 95% van de tijd waarin het WEL gebeurt niets slechts uit voortkomt.

In feite is een meester degene die weet dat er 100% van de tijd niets slechts komt uit de dingen die gebeuren. Het leven beraamt altijd dingen in ons voordeel en als wij lang genoeg op het resultaat wachten zullen wij uiteindelijk de voordelen van alles zien.

Volgende week meer.

Liefde en knuffels,

Neale

© 2019 ReCreation Foundation – http://www.cwg.org/ – Neale Donald Walsch is a modern day spiritual messenger whose words continue to touch the world in profound ways. His With God series of books has been translated into 27 languages, touching millions of lives and inspiring important changes in their day-to-day lives.