Losmaken van ballast/ Mijn “verhaal” loslaten.

Losmaken van ballast/ Mijn “verhaal” loslaten.
Een boodschap van Neale Donald Walsch
28 november 2018 / Geplaatst 4 december 2018
Vertaald uit het Engels door Henk Steur
Deel 4 van de discussie over angst
Mijn lieve vrienden… 
Ik heb vaak verklaard dat “Al het lijden het gevolg is van ballast. Alle ballast is het resultaat van verkeerd inzicht in wie en wat wij zijn en over wat wij hier op Aarde komen doen.
Dan ga ik door en vertel: “Het is niet makkelijk om weg te blijven van aangehechte zaken!” Totdat je het wel kan.
Wat het ons makkelijker maakt om ons van deze zaken te ontdoen is een diep bewustzijn van Wie Wij Zijn en van wat ons levensdoel in dit leven hier op Aarde is. GESPREKKEN MET GOD heeft mij dit duidelijk gemaakt. Het werd mij overduidelijk gemaakt dat ik niet mijn lichaam ben. Mijn lichaam is niet iets dat Ik Ben, het is iets dat ik HEB.
Ik wil jullie vertellen dat ik zeer gehecht ben aan mijn lichaam en dat het voor mij niet makkelijk is om te begrijpen dat ik iets anders ben dan dat. Het idee dat ik besta – de “IK” van “Ik Ben” – als geheel apart van mijn lichaam is een gegeven dat in mijn ervaring compleet vreemd aanvoelt…… behalve wanneer dit niet zo is.
Ik had momenten in mijn leven waarop het opmerkelijk duidelijk voor mij was dat mijn lichaam niet meer is dan een gereedschap dat ik gebruik bij de schepping van de ervaring van het moment. Toch zijn deze ervaringen eerder uitzondering dan regel. Meestal liep ik in mijn leven rond met het idee dat het lichaam alles is wat “Ik” ben.
Als ik mij op een plaats van voldoende wijsheid bevind om te begrijpen dat dit niet waar is, vertellen andere mensen die met en naast mij leven, mij, dat ik ben verhoogd naar een andere staat van bewustzijn. Dit is precies wat wij moeten doen als wij naar een plaats willen gaan waar wij minder verbonden zijn met dingen die BUITEN het Zelf liggen. Wij moeten naar een veranderde staat van bewustzijn gaan. Wij moeten naar een plaats van hoger bewustzijn gaan. Wij moeten omhoog gaan en onze ervaring van wie wij zijn uitbreiden.
Als ik weet wie ik werkelijk ben en als ik diep begrijp wat ik hier doe, voel ik mij meer en meer los van mensen, plaatsen en gebeurtenissen in mijn dagelijkse, fysieke leven. Het leven dat buiten mijn Innerlijk Zelf bestaat, is magnetisch. Het duwt en trekt mij erin. Binnenkort raak ik verdwaald in de doolhof en kan ik geen uitweg meer vinden.
Totdat ik dit wel kan…..
Wat mij ertoe aanzet om te zien wat waar is om uit de doolhof te komen is het verheffen van mijn observatie. Ik stijg letterlijk boven het landschap van mijn huidige moment uit en kijk naar beneden van een ver verwijderde plek en zie mijzelf daarin, maar ik ben er niet “van!” Om “in de wereld te zijn, maar niet van de wereld” is het doel van elke spirituele zoeker. Het is de plaats waar elke meester zich bevindt.
Ik zal alles wat mij ter beschikking staat, gebruiken, elk gereedschap, om de verhoging van observatie te bereiken. Ik zal lezen. Ik zal schrijven. Ik zal spreken. Ik zal luisteren, ik zal door het moment heen lopen. Ik zal daar stil in zitten. Ik zal bidden. Ik zal mediteren, ik zal overdenken, herkauwen, ik zal chanten, zingen, ik zal dansen, ik zal lachen, ik zal schreeuwen; ik zal alles doen wat nodig is om mijzelf op een nieuwe plaats te brengen, een plaats waar ik vrij kan zijn van de angst die het zijn van een mens op mij heeft gelegd.
Maar nu komt het…
Ik HOUD van mijn aangehechte dingen. Ik moet dus een manier vinden om selectief te zijn in de dingen die ik wil loslaten. Zeker in het begin. Ik denk dat als ik mij in een keer probeer los te maken van alles, ik mijzelf op een zeer slechte plaats breng. Ik denk dat ik mijzelf dan op afstand breng van het hart van wie ik ben, of dat ik uiteen zal vallen van verdriet en dat het zal voelen alsof ik “alles heb verloren!”
Ik zal dus een lijst moeten maken van alle dingen waarmee ik ben verbonden – en dit zal zeker een zeer lange lijst zijn. Dan moet ik beslissen waarvan ik mij het eerst los wil laten. Om eerlijk te zijn denk ik dat ik het al heb besloten. Ik denk dat ik eerst al mijn drama’s, mijn “verhalen” en al mijn verkeerde gedachten over het leven en bovenal, mijn behoefte om mij te verstoppen en daarvoor ook halve waarheden en leugentjes om bestwil te vertellen, los moet laten.
Anders gezegd: Ik denk dat ik totaal transparant moet worden. Dit gaat over compleet zicht. Dit gaat over integer leven. Waar ik mij van moet loslaten is mijn vervaardigde “verhaal” over wie Ik Ben en wat ik wil en dat beginnen te leven vanaf een plek van absolute oorspronkelijkheid. Ik heb ontdekt dat ik ongelooflijk vast zat aan mijn “idee” over mijzelf en alles wat daarmee te maken heeft om mij te verstoppen en bezig te houden met mijn: ”kleine witte leugentje!”
Mijn loslaten begint dus met de belofte van oorspronkelijkheid. Ik moet niet alleen het idee dat ik over mijzelf heb loslaten, maar ook het idee dat jullie over mij hebben. Ik zei dat dit het begin was van loslaten, maar het lijkt mij dat ik mijzelf hoor denken dat dit feitelijk het ultieme loslaten is. Misschien is, in die zin, het begin het einde en het einde het begin.
En, zoals alles in het leven, is dit hele proces een cirkel.
Hoe dan ook is dit het waar ik mijn proces van loslaten dien te beginnen. Ik moet mij losmaken van mijn drama’s en losmaken van mijn verhalen, en, het belangrijkst, losmaken van mijn gefabriceerde Zelf…. zodat ik uiteindelijk mijn Ware Zelf kan onthullen aan de “mij” die ik Ben.
Shakespeare zei, en hij had gelijk, “Je eigen zelf zijn en dit dag en nacht doen, dan kan je nooit fout doen tegen wie dan ook.”
Liefde en knuffels,
Neale
© 2018 ReCreation Foundation – http://www.cwg.org/ – Neale Donald Walsch is a modern day spiritual messenger whose words continue to touch the world in profound ways. His With God series of books has been translated into 27 languages, touching millions of lives and inspiring important changes in their day-to-day lives.