Laat Angst gaan. Weet je dat je Niets hebt te verliezen?

Laat Angst gaan. Weet je dat je Niets hebt te verliezen?

Een boodschap van Neale Donald Walsch
28 september 2018 / Geplaatst 16 november 2018
Vertaald uit het Engels door Henk Steur

Mijn lieve vrienden…

Toen ik als dakloze leefde, in de openlucht en in het weer, kwam ik tot het diepe begrip en heb dit ook ervaren, van de natuur van angst. Ik leerde die ook te overwinnen. Vandaag de dag heb ik weinig angst. Dit roept een interessante vraag op: Wat kwam er eerst, de angst die ik kwijt was of het Goede Leven waarvan ik geniet?

Produceerde het Goede Leven het verlies van mijn angst of zorgde het verlies van de angst voor het Goede Leven?

Het is voor mij nu duidelijk dat het laatste het geval was en niet het eerste. Ongelukkigerwijs moest ik in mijn leven veel meemaken om de angst kwijt te raken. In mijn geval moest ik letterlijk alles kwijtraken voordat ik naar een plaats kon gaan waar ik niet langer bang was om iets te verliezen. Ik moest helemaal tot de bodem gaan en alles kwijtraken waaraan ik gehecht was, al mijn fysieke bezittingen, zag mijn dromen en doelen in rook opgaan en stond langs de kant als een verbaasde toeschouwer terwijl ik mijzelf herkende als dakloze.

Pas toen ik de plaats bereikte waar ik niets meer te verliezen had, raakte ik het laatste kwijt dat ik nog kon verliezen…. mijn angst. Daar op straat gingen mijn gedachten uit naar alles wat ik nog wilde verwerven – en op een heel natuurlijke manier lukte dit ook. Hoe je gedachten zijn, is je toekomst!

Ik bevel dit proces niet aan aan anderen. Ik ben er zeker van dat er een makkelijker weg is om te begrijpen wat Franklin Roosevelt zei: “Wij hebben niets anders te vrezen dan de angst zelf!”

Vaak heb ik in mijn leven geprobeerd om mijzelf deze les te leren, om mijzelf een herinnering te geven van deze waarheid. Vaak had ik in mijn leven iets verloren waarvan ik overtuigd was dat ik daardoor altijd ongelukkig zou zijn, om later te merken dat vreugde en geluk veel minder ver weg waren dan ik dacht en dat ik zeker gelukkig kon zijn zonder het ding dat ik had verloren.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat mijn leven mij steeds weer heeft aangetoond dat ik een enorm verlies kan lijden en toch mijn innerlijke vrede en geluk kan bewaren. Nu, na de GESPREKKEN MET GOD, is dit heel duidelijk voor mij omdat ik tot het begrip ben gekomen dat de vrede, de vreugde en het geluk dat ik zoek niet van buiten mijzelf kunnen komen.

Het klinkt voor mij afgezaagd als ik zoiets zeg. Iedereen zegt: ”Vreugde moet van binnenuit komen” en dit is waar. Steeds als ik de bron van mijn vreugde buiten mijzelf zocht, werd ik teleurgesteld. Steeds als ik de bron van mijn vreugde in mijzelf zocht werd ik vervuld. Laat mij met jullie een techniek delen die ik met geweldige effectiviteit in mijn eigen leven heb gebruikt om mij te realiseren dat de ware vreugde en het grootste geluk in mijzelf zijn. Ik ervaar dit op het moment waarop ik ANDEREN GELUK BEZORG!!!

Alles wat ik hoef te doen om alle vrede, alle sereniteit, alle wijsheid, alle begrip en alle vreugde te ervaren die in mijzelf aanwezig zijn (en dit is een inherent deel van mijn natuur) is, te beslissen om deze dingen weg te geven – om voor anderen de bron te zijn van deze dingen. Op het moment waarop ik deze dingen weggeef ERVAAR IK DAT IK HEN HEB.

De snelste manier om te ervaren dat je iets hebt – de snelste manier om te ervaren dat je iets BENT – is weg te geven wat je hebt en door een ander een dienst te bewijzen. Dit is wat elke meester die de Aarde bewandelde ook heeft gezegd: “Het is beter te geven dan te ontvangen!” Dit is niet omdat “geven” leuk is om te doen, maar omdat “geven” de snelste weg is naar de schatkamer die in ieder van ons aanwezig is. Het is de combinatie die de brandkast opent. Het is de sleutel die het slot opent.

Als wij eenmaal in de ruimte zijn, komen wij van deze ruimte….en dit is een groot(s) geheim.

Toen ik jonger was was er een populaire zin die door iedereen werd gebruikt: “Waar kom je vandaan?” Iedereen vroeg aan een ander: “Waar haal je dat vandaan?” Als je komt van de plaats waar het Ware Zelf verblijft, stuur je op een natuurlijke manier dingen naar buiten – je straalt letterlijk uit vanuit jezelf, de Essentiële energie die wordt gevonden in de kern van je wezen.

Deze energie wordt door sommigen Liefde genoemd. Dit is Wie Jullie Werkelijk Zijn. Er is geen snellere en dieper gaande manier om dit te ervaren en deze energie toe te staan om door jou heen naar anderen toe te stromen.

Het interessante hierbij is dat je met deze keuze niet alleen jezelf vindt maar ook anderen aan zichzelf teruggeeft. Want wat anderen in jou zien gaan zij ook in zichzelf zien. Jullie zijn het grote voorbeeld en een grote mogelijkheid voor anderen.

En het is natuurlijk ook zo dat als je vreugde, vrede en geluk aan anderen brengt, zij meer van zichzelf voelen als Wie Zij Werkelijk Zijn. Zij komen weer in verbinding met zichzelf. Er gebeuren dus twee dingen tegelijk: Zij zien zichzelf in jou en zij ervaren hun Ware Zelf in zichzelf.

Als je dus geluk brengt, WORDEN zij gelukkig. Als je iemand vreugde brengt, WORDT hij vreugdevol. Als je iemand wijsheid brengt, WORDT hij wijs. Alles wat je doet is hen in contact brengen met wat er al binnenin hen aanwezig is. Dit is het inzicht van elke grote meester. Dit is het begrip van elke grote leraar. Dit is het “aha” waartoe elke student komt. Wij doen hier met ons spiritueel werk niets anders dan mensen aan zichzelf teruggeven.

Allereerst beginnen wij bij onszelf. Dan gaan wij over naar anderen. Uiteindelijk is de hele wereld aan zichzelf teruggegeven.

Kan dit echt? Kan dit echt gebeuren? Is de transformatie van een hele soort mogelijk? Natuurlijk! Dit wordt groei genoemd. Hierdoor kan een soort zich ontwikkelen.

Wij komen nu in een snelle fase van dit proces. Het proces zelf versnelt exponentieel.

De vraag is niet of dit gebeurt, de vraag is welke rol jullie hierin zullen spelen. Zal het iets zijn dat jullie OVERKOMT of iets dat DOOR jullie gebeurt? Dat is de enige vraag!

Om het door ons heen te laten gebeuren moeten wij ons bevrijden van onze angsten.

Zoals ik het zie is een van de grootste angsten de angst om afgewezen te worden. Zeker…ik heb deze angst in mijn leven ervaren. Ik denk dat dit wel voor de meesten van ons geldt. Ik vond een machtige tegenpool voor deze angst. IK WIJS GEWOON NIEMAND AF OM WELKE REDEN DAN OOK!

Als Ik anderen mijn totale aanvaarding laat merken, gebeurt er iets opmerkelijks. Feitelijk twee dingen. Allereerst, als ik anderen totaal accepteer, aanvaard ik mijzelf ook helemaal. Ten tweede, als ik anderen helemaal accepteer aanvaarden zij mij ook totaal. Wat uitgaat komt terug! Het leven zendt naar ons wat wij naar het leven uitzenden. Zo eenvoudig is dit en ik weet dat ik nu tegen het hele koor preek, dus voel je niet naar beneden gehaald! De waarheid is dat ik feitelijk tegen mijzelf spreek. Ik herinner mijzelf aan wat ik al weet.

Alle dingen waar ik bang voor ben worden versterkt. Alle dingen waarvan ik houd versterk ik ook. GESPREKKEN MET GOD vertelt ons dat er maar twee plaatsen in ons leven zijn waar wij vandaan komen en dat zijn Liefde, of angst in alles wat wij denken, zeggen en doen.

Ik heb geleerd om mijn innerlijk gevoel te benaderen over waar ik kom met al mijn belangrijke gedachten, woorden en handelingen, en als ik voel dat dit vanuit angst komt probeer ik dichter bij de kern van mijn wezen te komen, bij de essentiële Energie, bij het Ware Zelf

Het voelt voor mij soms gevaarlijk om dit te doen. Het voelt soms alsof ik alles op het spel zet. Alleen als ik blijf begrijpen dat ik NIETS TE VERLIEZEN HEB vind ik het makkelijk om in mijn waarheid te staan, om mij op elk moment oorspronkelijk uit te drukken en het schild te verwijderen dat ik voor mij heb gehouden in de veronderstelling dat ik mijzelf tegen jullie moest beschermen.

Ik weet nu zeker dat ik mij tegen jullie niet hoef te beschermen. Ik wil mijzelf nooit meer afscheiden van jullie. In de realiteit van Eenheid zal ik mijn ware vrijheid van de angst vinden.

Ik wens jullie vandaag alle goeds. Ik wens jullie Gods hulp op jullie reis. Ik wens jullie vrede en vreugde en liefde en geluk op je pad. Ik beloof jullie dat ik jullie gezelschap zal houden wanneer ik dat maar kan. Ik kies ervoor om mij nooit meer af te scheiden van het Leven, in welke vorm dit zich ook manifesteert. Ik ben vrij.

Eindelijk vrij van angst. In de Eenheid ben ik vrij.

Liefde en knuffels,

Neale

© 2018 ReCreation Foundation – http://www.cwg.org – Neale Donald Walsch is a modern day spiritual messenger whose words continue to touch the world in profound ways. His With God series of books has been translated into 27 languages, touching millions of lives and inspiring important changes in their day-to-day lives.