Geef je Levensdroom nooit op!

Geef je Levensdroom nooit op!
Een boodschap van Neale Donald Walsch
8 mei 2019 / Geplaatst 12 mei 2019
Vertaald uit het Engels door Henk Steur
Hallo allemaal…
Je moet het nooit opgeven.
Hoe hopeloos iets ook lijkt te zijn, geef nooit je droom van liefde op. En nee, het is niet nodig dat de Droom die je leeft jou moet beschadigen of pijn doen want dan leef je in een nachtmerrie en noemt die dan een droom in de hoop dat het een droom zal worden.
Stop ermee. Stop met worstelen. De Droom heeft geen worsteling in zich. Als je aan het worstelen bent leef je de Droom niet.
“Worstelen” betekent niet de kleine ongemakken of de gevoelens van ongemak die je weleens hebt en die worden ontmoet als twee mensen hebben besloten om samen verder te gaan. Het betekent niet de kleine verschillen die eenieder van tijd tot tijd moet uitwerken. Worstelen betekent precies dat: worstelen! Doorgaande moeilijkheden. Steeds weer verschijnende en serieuze ongemakken, disharmonie en onenigheid.
“Worstelen” betekent dat dingen die geacht worden eenvoudig te zijn, complex worden en gemakkelijk van rustig naar uitbarsten kunnen gaan. Nervositeit wordt vervangen door opwinding, verdriet vervangt gelukzaligheid, op eieren lopen wordt vervangen door in de wolken zijn.

Je worstelt met je relatie als behoedzaamheid verlangen overstijgt en pijn het geluk de kamer uit drijft…… en dit ook vaak gebeurt. Niet af en toe…. vaak!

Je kunt je niet echt meer ontspannen. Juist als je denkt dat het goed gaat, niet zo slecht is, …. boem….. klapt de deur weer dicht, valt de bom weer, valt het zoet weer uiteen en wordt weer het spul waarop je niet kunt bouwen… wordt het een oh zo breekbaar dingetje dat zelfs niet meer tegen een vriendelijk gebaar kan.
De vraag die mij het meest is gesteld over relaties is: Wanneer is het tijd om te vertrekken. Wanneer is het tijd om weg te gaan?
Er werd mij gevraagd: Hoe weet ik of ik hierin ben geplaatst om iets te leren? Hoe weet ik of dit wel of niet goed is voor mijn eigen evolutie? Hoe weet ik of ik het niet zomaar opgeeft…. alweer?
Er werd mij gevraagd: Wat is ervoor nodig om liefde te laten werken? Ik antwoord dan: “Liefde zou geen werk moeten zijn. Liefde moet spel zijn. Het moet speels en vreugdevol zijn, niet stressvol.” De relaties van vele mensen hebben niet lang geduurd.  “Nog lang en gelukkig” is geen universele (zelfs geen gewone) ervaring geweest. Het moet er voor vele mensen op lijken dat er geen enkele manier is om een relatie goed in stand te houden en het goede te doen.
Mensen kijken in de spiegel en vragen: “Ben ik de enige die niet de juiste gereedschappen heeft? Ben ik de enige die het nodige begrip ontbeert? Ben ik de enige die onvoldoende bereidheid of overeenstemming, doelen of handigheid en geduld heeft of wat ter wereld er ook nodig is om “lang en gelukkig leven” te laten werken?
Of komt het omdat mensen steeds een onmogelijke droom najagen? Is de Droom van een lang en gelukkig leven niets anders dan een fantasie die nooit vervuld kan worden?
Nee, dat geloof ik niet. En ik geloof dat mensen die het steeds maar weer hebben geprobeerd op zijn minst de mogelijkheid hebben om van deze ervaringen te leren. Er bestaat niet zoiets als een verloren zaak. De Droom van het Leven kan geleefd worden. Dat is Gods belofte!
Er zijn stellen die dit hebben geleefd, die er een Beloofd Land van hebben gemaakt. Sommigen vonden elkaar al vroeg in hun leven en anderen later na veel moeilijkheden en vergissingen met anderen. Niet alles was op hun reis perfect geweest, er was niet alleen maar lachen, maar er gebeurde veel en het is het allemaal waard geweest. Elke minuut ervan had waarde.
Er zijn mensen die zeggen dat je aan een relatie moet “werken!” “Alles wat de moeite waard is om te hebben is de moeite waard om ervoor te werken” zegt de mantra. Goed, oké, Maar dit zou dan het soort werk moeten zijn waarbij jij je goed voelt. Zoals Barbara Streisand zingt. Zoals Nancy Kerrigan op het ijs. Zoals Anna Pavlova en Vaslav Nijinski en Michael Baryshnikov op balletschoenen. Zoals Warren Spahn die een basketbal gooit. Ja, er is werk bij betrokken…. maar oh, de vreugde hierbij, DE VREUGDE!!!
Ja, liefde – echte, ware, langdurige liefde – kan “werk” zijn maar het zou een kunstwerk moeten zijn. Iets dat je graag wilt doen. Een wijs iemand heeft eens gezegd: “Moge je altijd houden van het liefhebben dat je doet!”
Kijk naar je eigen relatie. Houd je van het liefhebben dat je doet?
Als je houdt van het liefhebben dat je doet is het geen “werk” in de zin van een worsteling. Het is een vreugde. Werken om iets te scheppen is heel anders dan werken om iets bijeen te houden. Iedereen die beide dingen heeft gedaan kent het verschil. Je kunt het verschil voelen en niemand hoeft je dan te vertellen wat er aan de hand is.
Het heft te maken met moeite doen en gemak.
Je weet het als je moeite moet doen voor je relatie of dat het je gemakkelijk afgaat.
Barbra Streisand zingt moeiteloos. De ademloze gratie van Nancy Kerrigan is moeiteloos. Dat is precies wat het ademloze gratie maakt.
Dit betekent niet dat er geen werk bij betrokken is. Natuurlijk wel. Maar er komt vreugde uit voort. Er ging werk in en er kwam vreugde uit. Als er werk ingaat en er geen vreugde uitkomt is het “werk” een inspanning geworden. Dit is de staat van vele relaties.
Wanneer is genoeg genoeg? Die vraag kan door niemand anders beantwoord worden dan degene die dit vraagt. Maar het antwoord is altijd in de buurt. Het is niet de vraag of die persoon het antwoord WEET maar of hij of haar voorzichtig is en het antwoord KENT.
Liefde en knuffels,
Neale
© 2019 ReCreation Foundation – http://www.cwg.org/ – Neale Donald Walsch is a modern day spiritual messenger whose words continue to touch the world in profound ways. His With God series of books has been translated into 27 languages, touching millions of lives and inspiring important changes in their day-to-day lives.