Interne struggles

Interne struggles

 december 2021 / Door Diana Douma

Hebben we die niet allemaal? Tegenwoordig komt er veel ellende naar de oppervlakte en raakt ons intern en extern. Soms is het zoveel dat we niet eens weten hoe we alles moeten processen. En voor we het weten lopen we tegen een muur op. In deze wereld zijn we zo gewend om geleefd te worden en vooral emotieloos door het leven te gaan. We onderdrukken onze emoties, omdat ons hoofd (ego) zegt dat we door moeten gaan. Maar ten koste van wat en van wie? Vaak ten koste van onszelf… Dit is zonde, want het leven kan meer moeiteloos gaan, als we dat ook toelaten. Maar in een wereld waarin de meeste onder ons alleen maar struggles hebben gekend, is het vaak ook een comfortzone geworden. Soms zit de avontuur van het leven ook in deze struggles, want anders voelen we alleen maar leegte. Maar is het ook werkelijk leegte? Of zijn we bang om de emoties en gevoelens die daarbij loskomen te voelen en aan te gaan?

Ik merk het bij mij in de praktijk steeds vaker hoeveel mensen de contact met zichzelf en hun lijf kwijt zijn geraakt. Geen verbinding hebben met zichzelf en de gevoelens die er sluimerend onder de oppervlakte liggen. Ergens zijn veel mensen bang om die gevoelens te voelen, want die gevoelens kunnen ook pijn en verdriet naar de oppervlakte brengen. Iets waar een heleboel mensen zoveel moeite voor hebben gedaan om het weg te drukken. Maar wees eens eerlijk tegen jezelf. Is dat wegdrukken nou echt goed voor je geweest? Heeft het jou het leven gegeven die je nodig had om gelukkig te zijn? Of voel je de interne struggles steeds meer opkomen door frustraties, stress , boosheid, depressie, paniekaanvallen of melachonisch gedrag?

Sluimerende gevoelens 

Deze gevoelens zullen altijd in de onderlaag blijven sluimeren, totdat we de moed hebben om ze aan te kijken, te erkennen en te voelen. Waarom is het zo dat we systematisch maar vluchtroutes zoeken om onszelf uit de weg te gaan? Hoe kan je nou werkelijk in je kracht staan als je jezelf niet eens toestaat alles te voelen wat je lijf, je hart, je ziel wilt voelen? Trauma’s kunnen zeker een rol spelen in dit geheel, maar het is aan jou om er nu wat mee te doen. Je kan niet altijd blijven hangen in wat het verleden jou wel of niet heeft gebracht, want je blijft vastzitten in een vicieuze cirkel die zich elke keer weer opnieuw afspeelt. Het is net als het infinity symbool, de meeste kennen het als een nummer 8. Elke keer ga je oneindig hetzelfde rondje draaien, zonder dat er verandering in komt.

Meer lezen >>>