Hoe groot is jouw wereld als je zo gevoelig bent? / Tamara Beekmans

Hoe groot is jouw wereld als je zo gevoelig bent?
11 Januari 2020 / Door Tamara Beekmans 

Je leidt een creatief leven als je je ervan bewust bent dat je een medeschepper bent van deze tijd, van deze nieuwe wereld in wording. Maar hoe doe je dat?

Het vereist moed als je ‘innerlijk’ wilt groeien. De meeste mensen zitten namelijk in hun ‘comfortzone’. Maar wat is dat eigenlijk een comfortzone?

Dat is de onzichtbare ruimte waarin jij leeft, je beweegt, werkt en vooral waarop jij al je keuzes baseert. Oude gewoontepatronen, ervaringen vanuit het verleden, angsten die je tegen houden, negatieve overtuigingen waarmee je je hebt geïdentificeerd kunnen er voor zorgen dat jouw wereld niet echt groot is en zo blijft.

Het heet niet voor niets comfortzone. Je voelt je comfortabel, (schijn) veilig, ook al is het niet altijd prettig en beperk je jezelf hierdoor. Je bent dit namelijk gewend. Dit kan voortkomen uit je opvoeding, maar ook vanuit de ervaringen die je hebt opgedaan vanuit het verleden.

Je denkt dan ook echt dat dit het leven is, binnen deze cirkel waarin je alles doet, van waaruit je leeft. Maar ook van waaruit je innerlijk gevoelsleven is ontwikkeld. Het leven vraagt vaak meer van je. Dit is het gevoel dat je op een gegeven moment krijgt, nl. dat je in cirkeltjes draait en daar niet meer goed uit kunt komen. Het gevoel dat je vast zit, sterkere angstklachten of angstgedachten ontwikkelt, nog steeds leeft volgens verouderde overtuigingen terwijl je nu goed door begint te krijgen dat ze je meer tegen werken dan mee werken in de dingen die je doet. Het roept te vaak verdriet op en uitzichtloze situaties.

Maar er is echt wel iets aan te doen. Dit vraagt moed en lef. Als je nieuwsgierig wordt, doordat je geïnspireerd bent geraakt door andere mensen, een boek, verhaal of iemand die je kent die dit proces al wel heeft doorlopen, zou je jezelf af kunnen vragen: Laat ik mij leiden door mijn nieuwsgierigheid en durf ik buiten mijn gebaande paden te gaan lopen en daag ik mijzelf uit om die uitdaging aan te gaan, met de grote kans dat ik innerlijke rijkdom ga verwerven, of blijft mijn angst mij verleiden? Kies ik voor (schijn)veiligheid of ‘gevaar’?

Het is een natuurlijk iets wat jou tegen houdt om buiten jouw gebaande paden te treden. Je hersenen werken namelijk zo. Op het moment dat jij je bewust wordt van bepaalde overlevings- en beschermingspatronen, krijg je meer inzage in jezelf hoe je dit constructief aan kunt gaan pakken. Het is hierbij vooral belangrijk om te kijken naar jezelf hoe het uit zou gaan pakken voor op de lange termijn. Waar wil je naar toe? Wie wil je zijn? Hoe kom je daar?

Je moet je voorstellen dat jouw comfortzone een cirkel is waar alle onderdelen van jouw leven zich afspelen, bewust en onbewust. Op het moment dat je iets wilt gaan doen buiten jouw comfortzone, gaat er een soort interne alarmbel af. Als je deze nog niet kent, kun je schrikken. Vaak stoppen mensen dan met hun proces en/of keuze omdat ze denken: “Ja, mijn alarmbel gaat af, ik schrik hiervan, dat zal dan wel betekenen dat de keuze die ik maak niet goed is. Ik ga snel terug naar mijn veilige plekje, die cirkel waar ik het eerder over had.

Het lastige is, dat niemand ons uitlegt hoe dit werkt. Als je wilt groeien, MOET je leren buiten je comfortzone te gaan bewegen. Hoe we voorkomen dat deze alarmbel af gaat? Neem bewust kleine stapjes, zodat je hersenen niet reageren door de alarmbel te gaan luiden.

Als je een doel hebt, maak dan bewust kleine tussenstapjes, zodat je het geheel kan blijven overzien. Als je rustig kunt ervaren dat je stapje voor stapje je cirkel kunt vergroten, is er niet zoveel aan de hand. Het levert juist heel veel op.

Positieve voordelen van durven groeien en ontwikkelen:

❤ Je vertrouwen in jezelf groeit, doordat je een aantal goede ervaringen met jezelf hebt opgedaan die goed uitgepakt zijn.

❤ Als je terug valt, val je maar één stapje terug i.p.v. helemaal terug , dat is nog te overzien, dan is het een kwestie van opstaan en doorgaan en het geleerde in de praktijk brengen.

❤ Je groeit er als mens van.

❤ Je ontwikkelt als hooggevoelige een groter bewustzijn.

❤ Je voelt je veel gelukkiger doordat je jezelf vooruit helpt.

❤ Je leeft niet meer in je eigen gevangenis van overtuigingen en angsten.

❤ Je voelt je meer leven, omdat je jezelf uitdaagt en daardoor meer zelfvertrouwen ontwikkelt.

❤ Je durft meer te ondernemen in jouw leven; je gaat vaker op zoek naar uitdagingen.

❤ Je leert van jezelf te houden en alles om jou heen.

❤ Je zit niet meer in het cirkeltje, maar je maakt de cirkel steeds groter zodat jij meer en meer jouw droomleven kunt leven.

❤ Je ontmoet hierdoor eerder inspirerende mensen, omdat jij ook iemand wordt die anderen inspireert.

Als jouw comfortzone steeds groter wordt, dan haal je steeds meer uit wat het leven je te bieden heeft, terwijl je binnen een kleine comfortzone geen weet van dit bestaan hebt.

Misschien lijkt het nog steeds een vaag begrip, maar juist door op zoek te gaan naar nieuwe dingen in en buiten jezelf, waarbij je moed bij elkaar verzamelt en doelbewust kleine stappen gaat zetten in die richting en je door niets en niemand meer laat tegen houden.

Als je één keer of twee, drie keer hebt ervaren hoe dit werkt, hoe jij hierop reageert dan gaan de volgende keren zoveel gemakkelijker. Je durft steeds grotere stappen te zetten, omdat je al ervaring hebt gehad met kleinere stappen. Ook je moed en lef groeien met je mee 😉 Ik weet wel een ding zeker uit eigen ervaring; je leven wordt er een stuk leuker van als je jezelf steeds uitdaagt om spannende dingen in je leven aan te gaan en deze te overwinnen. Je zelfvertrouwen en je innerlijke kracht groeit enorm, maar ook je levensenergie en levenslust neemt enorm toe!

Tamara Beekmans

vrouwenkrachtacademie.nl

https://www.lichtwerkersnederland.nl/