Leven zonder taboes / Richard Hereijgers

Leven zonder taboes
20 februari 2019 /door Richard Hereijgers
geplaatst 29 mei 2019

 

Een taboe is volgens wikipedia iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Maar aangezien het er wel is, al is het alleen maar de behoefte, is dat niet zo fijn voor de degene die er mee zit. Wat een wel of geen taboe is, hangt af van de heersende collectieve overtuigingen, en die kunnen per cultuur, land of geloof nogal verschillen.

Vrijheid
Leven zonder taboes draagt bij aan leven in vrijheid.Hoe mooi zou het zijn als alles bespreekbaar is? En waarom zou je oordelen? Je weet nooit met welk plan een ziel naar de aarde gekomen is. Ieder mens heeft z’n plan uit te werken en voor sommige mensen is dat een thema wat niet zo past in de belevingswereld van vele andere mensen.

Het zijn de voorlopers die veel werk moeten verzetten. Neem nu het homohuwelijk wat in de meeste landen inmiddels een geaccepteerd gegeven is. Daar is heel wat aan vooraf gegaan. Het kost veel tijd om de collectieve overtuigingen te veranderen. Maar het 100ste aap effect geeft wel hoop dat het ook sneller kan.

Welke taboes zijn er nog wel?
Om er enkele te noemen: polyamorie, psychische problemen, geen reguliere baan willen, eenzaamheid, verslavingen, geldgebrek, slachtoffer zijn van sexueel misbruik, zelfmoord overwegen, de dood

Een taboe geheim houden kost aandacht en energie. Het heeft altijd een positief effect als het in een veilige setting gedeeld kan worden. Ik zie gelukkig steeds meer bijeenkomsten waarin taboes besproken kunnen worden.

Zo ook in het 5Dcafé waarin met name ruimte is voor het bespreken van multidimensionele ervaringen, maar alle taboes mogen daar aan bod komen.