Baanbrekende studie toont aan dat bewustzijn overleeft na de dood

“Wat gebeurt er als ik sterf?” Dat is ongetwijfeld de belangrijkste vraag die de mensheid ooit heeft gesteld. Ongeacht iemands geloof, hoe zeker iemand ook is, er is altijd die slepende vraag wat er gebeurt als men voorgoed de ogen sluit. Natuurlijk hebben mensen spirituele ervaringen na de dood opgeëist (bekend als BDE of bijna-doodervaringen); maar ongeacht de persoonlijke getuigenissen heeft de wetenschap ze niet echt kunnen bewijzen. Tot nu.

De studie

Onderzoekers van Southampton University in het Verenigd Koninkrijk hebben een grootschalige studie uitgevoerd, een van de grootste ooit, om te onderzoeken wat er met het bewustzijn gebeurt nadat we zijn overleden.

Tot dusver zijn ze tot een belangrijke conclusie gekomen: ze weten het niet precies, maar er gebeurt iets. Het bewustzijn lijkt na de laatste ademhaling te blijven hangen en kan zelfs na een bepaalde tijd uiteenvallen en in verschillende richtingen gaan. Gek, toch?

Wetenschappers hebben vier jaar lang 2.000 mensen onderzocht die een hartstilstand hadden opgelopen in 15 ziekenhuizen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. 40% van de overlevenden beschreef een mate van bewustzijn gedurende de tijd dat ze dood waren en voordat ze weer tot leven kwamen.

Je zou dit een bijna-doodervaring kunnen noemen, maar het is heel goed mogelijk dat, hoewel hun hart niet klopte, ze ook niet dood waren. Uit de studie blijkt:

“Het bewijs tot dusver suggereert dat het bewustzijn in de eerste paar minuten na de dood niet wordt vernietigd. Of het daarna verdwijnt, weten we niet, maar direct na de dood is het bewustzijn niet verloren. We weten dat de hersenen niet kunnen functioneren als het hart niet meer klopt.”

“Maar in dit geval lijkt het bewuste bewustzijn tot drie minuten te zijn doorgegaan in de periode dat het hart niet klopte, ook al worden de hersenen meestal uitgeschakeld binnen 20-30 seconden nadat het hart is gestopt.”

“Dit is belangrijk, omdat vaak is aangenomen dat ervaringen met betrekking tot de dood waarschijnlijk hallucinaties of illusies zijn, die plaatsvinden voordat het hart stopt of nadat het hart met succes is herstart, maar geen ervaring is die overeenkomt met ‘echte’ gebeurtenissen wanneer het hart niet klopt. Bovendien waren de gedetailleerde herinneringen aan visueel bewustzijn in dit geval consistent met geverifieerde gebeurtenissen.”

Wat dit betekent

Het is duidelijk dat onderzoekers nog steeds niet precies weten wat er na de dood gebeurt, of waarom het bewustzijn daarna blijft hangen. Maar het interessante is dat deze studie duidelijk laat zien dat dit zo is.

Dat is iets groots. Dit opent de deur naar het idee dat bewustzijn voor onbepaalde tijd blijft bestaan … iets dat de grondvesten van de wereld voor altijd doet schudden.

> Lees ook: Journey of Souls: Case Studies of Life Between Lives, Fifth Revised Edition

Bron: Humans Are Free | vertaling : Ella Ster | ellaster.nl

Artikelen door mij geschreven mogen alleen 1:1 elders gepubliceerd worden mits de auteur Ella Ster* duidelijk bovenaan of onderaan het artikel staat vermeld. Daarnaast moet er onderaan de vermelding staan: “Bron: www.ellaster.nl”

https://www.ellaster.nl/