Miljoenen tegen Monsanto

Miljoenen tegen Monsanto

Lieve lezers van wakkeremensen,

Bij deze wil ik de aandacht richten op de website van “Millions against Monsanto“. De waarheid over ons voedsel mag bekender worden en wij als mensen moeten onze rechten terugnemen, ook op dit gebied, van hen die de planeet willen vernietigen.  

Met de huidige boycot tegen (bewuste) boeren en alles wat er speelt voelt het goed om dit project meer aandacht te geven. Als een van de teksten, van deze website ook in het Nederlands terug te vinden is op het internet, groeit het collectieve bewustzijn weer, elk zaadje telt!

ps: Voor de mensen die nog fb hebben is er ook een groep om te volgen met ook leuke posts en veel informatie: https://www.facebook.com/millionsagainst


Bron onderstaand tekst: https://fairworldproject.org/get-informed/movements/fair-food/ 

De beweging voor een eerlijk voedselsysteem dat mensen en de planeet voedt, groeit. Maar al veel te lang heeft ons voedselsysteem prioriteit gegeven aan goedkoop voedsel en bedrijfs-winsten. Dat is een race naar de bodem die zowel boeren als arbeiders onder druk zet. Ondertussen maken chemische meststoffen en pesticiden de mens en het milieu ziek. Het is duidelijk dat het tijd is om ons voedselsysteem te transformeren.

Familieboerderijen: Kleinschalige boeren produceren ongeveer 70% van het voedsel in de wereld op slechts 30% van het land, maar ze worden van alle kanten onder druk gezet. Over de hele wereld consolideren agrarische bedrijven hun greep op zaden en chemische meststoffen en pesticiden. Beleggingsondernemingen en multinationals grijpen landbouwgrond in, en door consolidatie blijven kleinschalige boeren concurreren op een markt die steeds meer tegen hen is gericht. Wereldwijde handelsovereenkomsten versterken deze ongelijkheid.

Landarbeiders: De mensen die ons voedsel verzorgen en oogsten, zijn essentieel voor ons voedselsysteem. Toch behoren ze wereldwijd tot de meest gemarginaliseerde en uitgebuiten. Zelfs in landen als de VS met relatief strenge arbeidswetten, zijn landarbeiders vaak vrijgesteld van de bescherming die andere werknemers wel krijgen. Gevaarlijke chemicaliën, gevaarlijke apparatuur, lange dagen in alle weersomstandigheden, lage lonen en zelfs dwangarbeid zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.

Voedselsoevereiniteit: het voedsel dat we eten wordt zelf getransformeerd door ons industriële voedselsysteem. Bedrijfsconsolidatie en een wereldwijde winstoogmerk zijn het genetisch modificeren van stapelgewassen, het bewerken van genen, het patenteren van vitale levengevende zaden en het aan de haak slaan van boeren op hun chemische meststoffen en pesticiden.

De gewassen die worden gesubsidieerd, voorzien ook in de behoeften van dit voedselsysteem, waarbij gezonde groenten en fruit het verliezen van maïs en sojabonen, en een groeiend menu met junkfood.

Wij geloven dat een eerlijk voedselsysteem mogelijk is. Boeren en arbeiders in de hele voedselketen verdienen een eerlijk bestaan, en gezinnen over de hele wereld hebben recht op toegang tot gezond, voedzaam en cultureel passend voedsel. Daarom bieden we manieren om te pleiten voor een eerlijk beleid en betere keuzes elke keer dat u winkelt.

Dank voor uw aandacht, deel dit artikel a.u.b. zoveel mogelijk.

Hartelijke groet, 

Angelique

www.liefdevoorjeziel.nl