Taoïsme

Taoïsme

Taoïsme heeft me vroeger veel inzichten gegeven, het voelde zo herkenbaar, het gaf me ook het gevoel dat mijn intuïtie klopte.

Het is wonderbaarlijk hoe snel je met taoïsme doorziet hoe de collectieve gedachten invloed hebben op je leven of je gemoedtoestand. Zo las ik 20 jaar geleden eens, in de boeken van Osho;

Het weekend klaagt men dat er niets te doen is en doordeweeks klagen mensen dat ze niet vrij zijn.

Ik dacht toentertijd; Ja inderdaad, dat is zo! Net zoals de collectieve overtuiging dat je de tijd ingevuld moet hebben in het weekend, op vrijdagmiddag vroegen mensen mij; Wat ga jij doen het weekend? Mijn antwoord; Nu, dat weet ik nog niet, ik ga kijken wat er op mijn pad komt, hoe ik me voel en dat is afhankelijk van meerdere factoren. Misschien doe ik wel helemaal niets.

Mensen begrepen me niet, ik begreep hen niet. Waarom moest altijd alles van tevoren ingevuld worden?  Ik leefde in het NU. Ik bedenk me, zo heb ik eigenlijk spontaan de onvergetelijkste en mooiste momenten meegemaakt in het leven, tot nu toe.

Tegenwoordig speelt planning een nog grotere rol, vroeger werd er nog weleens spontaan aangebeld voor een bakkie, of men belde even of je thuis was om (direct) even langs te komen.Tegenwoordig moet alles online of op afspraak.

Ik doe er nog steeds niet aan mee, ben altijd bij mezelf gebleven. Juist daardoor, juist doordat ik altijd mijn eigen gevoel volgde, heb ik in tijden van diepe beproevingen mezelf staande kunnen houden.

Leef in je eigen ritme, doe geen dingen die anderen van je verwachten, dat is juist nu zo belangrijk! Want het is beter om alleen te staan, dan de massa te volgen en je ziel kwijt te raken.

 

Met hartelijke groet
Angelique

www.liefdevoorjeziel.nl