Kaizen: Japanse Techniek Om Luiheid Te Overwinnen

Kaizen: Japanse Techniek Om Luiheid Te Overwinnen

Door: Aluska.org – 9 Maart 2023

 

Zelfs de meest productieve en succesvolle mensen worstelen soms met luiheid. Hoe overwinnen ze die? Het antwoord kan liggen in een populaire Japanse techniek.

Uit een recente studie van de Stanford University blijkt dat de Verenigde Staten een van de meest luie landen ter wereld zijn… een statistiek die voor velen waarschijnlijk geen verrassing zal zijn. Het is een gewoonte die mensen afhoudt van het bereiken van hun doelen en dromen, terwijl het bijdraagt aan de groeiende obesitas-epidemie.

De enige manier om dit probleem te overwinnen en je te onderscheiden van de rest van de bevolking is door de handen uit de mouwen te steken en vandaag nog te beginnen met het veranderen van je eigen leven.

Kaizen is een techniek die al generaties lang op grote schaal wordt gebruikt en geaccepteerd en is gebaseerd op een filosofie van voortdurende zelfverbetering. Het werd in de Westerse wereld geïntroduceerd door Masaaki Imai in zijn boek “Kaizen: De Sleutel tot Japans Competitief Succes” meer dan 30 jaar geleden en heeft de aandacht getrokken van veel van ’s werelds meest succesvolle mannen en vrouwen.

Hoewel veel bedrijven deze praktijk hebben overgenomen, is zij nuttig op alle gebieden van ons leven, ook thuis en in onze relaties. Het idee is dat we meer succes zullen hebben als we ons elke dag richten op kleine, eenvoudige veranderingen, in plaats van meteen naar grotere, meer uitgebreide doelen te gaan.

Waarom? Deze kleinere doelen zijn veel minder slopend, en het gevoel van voldoening dat je krijgt na het voltooien ervan, zorgt voor extra motivatie om door te gaan met veranderingen.

Als je bijvoorbeeld een doel wilt stellen om af te vallen, kijk je waarschijnlijk naar je streefgewicht. Misschien wilt u 20 kg of zelfs 50 kg afvallen. Bedenk hoeveel werk het zou kosten om 50 kilo af te vallen.

Daarom beginnen veel mensen niet eens omdat ze in het begin al verlamd zijn door de enorme taak die voor hen ligt.

Probeer in plaats daarvan je aandacht te richten op het werk dat nu moet worden gedaan om slechts een halve kilo af te vallen, of sla de weegschaal helemaal over en richt je gewoon op het beginnen in de sportschool of het toevoegen van een wandeling aan je lunchpauze. Of stop vandaag met het zoeten van je thee.

Focussen op een kleiner, gemakkelijker te begrijpen doel betekent niet dat je beperkt bent tot het bereiken van alleen die kleine stap. Elk van deze kleine stappen of mini-overwinningen telt op naarmate je verder komt.

Wanneer je deze techniek toepast op alle gebieden van je leven, het opbouwen van je gevoel van eigenwaarde, het bereiken van carrièredoelen, het verbeteren van je gezondheid, enz. zal het je in staat stellen een hoger niveau van persoonlijk succes te bereiken.

Kijk naar je leven. Aan welke gebieden zou je meer aandacht kunnen besteden? Welke groeimogelijkheden zijn er? Zodra je deze doelen hebt vastgesteld, begin je kleine stapjes vooruit te zetten. Op een dag zul je achteraf geschokt zijn over hoe ver je bent gekomen.

 

© aluska.org 2023

Vertaling: wakkeremensen.org