Onderzoek heeft aangetoond dat de dood van een hond net zo pijnlijk kan zijn als het verlies van een geliefde.

Onderzoek heeft aangetoond dat de dood van een hond net zo pijnlijk kan zijn als het verlies van een geliefde.

aluska.org  – 20 Oktober 2022

Wanneer iemand sterft, of het nu een persoon of een geliefd huisdier is, doet dat echt pijn. Soms gebeurt het zelfs dat we de dood van een huisdier moeilijker kunnen verdragen. Als je dit ooit hebt meegemaakt en dacht dat je daardoor een slecht mens zou kunnen zijn, dan is dit artikel voor jou.

Het verlies van een hond, of een ander geliefd huisdier, kan soms echt erger zijn dan het verlies van sommige familieleden of zelfs vrienden. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat wat een hond of een ander liefhebbend huisdier je geeft, een mens je niet kan geven. De onvoorwaardelijke liefde waar je huisdieren van overlopen is niet iets waar een ander normaal gesproken toe in staat is, als je er echt over nadenkt.

De dood van een huisdier kan evenveel pijn doen als het verlies van een naast familielid of vriend. Het komt vaak voor dat mensen conflicten hebben met familieleden, vooral over verschillen in wereldbeeld, leven, godsdienst, geld, politiek, enzovoort. Deze meningsverschillen kunnen een emotionele afstand tussen hen creëren, soms zelfs een onoverbrugbare kloof.

Mensen en hun huisdieren hebben dit soort conflicten niet. Ja, je kunt boos zijn op jouw hond omdat hij op jouw schoenveters kauwt of een “verrassing” op het tapijt achterlaat, maar deze gevoelens van frustratie en woede verdwijnen snel nadat hij je aankijkt met zijn eerlijke, bedrieglijke ogen.

Meerdere studies hebben aangetoond dat de dood van een dierbare metgezel echt verwoestend kan zijn. Als je hond sterft, krijg je er geen begrafenis voor en je krijgt geen vrij. Je moet het rouwproces alleen verwerken, en alleen iemand die het zelf heeft meegemaakt zal je pijn begrijpen. Het maakt de hele situatie erger.

De meeste mensen zullen zeggen dat je er maar mee moet leren leven en zo snel mogelijk een nieuwe hond moet nemen. Dat weet je zelf ook wel. Maar je kunt niet van het dagelijks zien van dit dierbare schepsel naar het helemaal niet meer zien zonder de verschrikkelijke leegte te voelen die achterblijft.

Er is niets mis met het missen van je harige vriend en maatje om alle verkeerde redenen. Iemand uit je familie verliezen die je misschien niet eens veel hebt gezien, kan pijn doen, maar het beïnvloedt je leven nauwelijks. Het doet dus terecht meer pijn als een huisdier waar je jarenlang elke dag voor gezorgd hebt, weg is. En als het weggaat, verandert plotseling je hele routine.

Honden reageren op onze lof en genegenheid op een manier die we alleen bij andere mensen kunnen wensen. Ze doen alles om ons tegemoet te komen. Als ze zien dat we ons ellendig voelen, proberen ze ons aan te moedigen, zelfs als ze niet begrijpen wat er mis is.

Als je een huisdier verliest, verlies je niet alleen het dier, maar ook zijn emotionele steun en warme vriendschap. Je moet iemand opgeven die als een kind voor je is. Er is niets mis mee om je hond erg te missen, en je bent geen slecht mens als je hem meer mist dan je overleden oudtante Millie. Sta jezelf toe verdriet te ervaren en te rouwen zo lang als nodig is om dit verlies te verwerken. En neem het jezelf niet kwalijk.

© aluska.org 2022

Vertaling: wakkeremensen.org