Hoe Heldere Dromen Je Geest Kunnen Genezen

Hoe Heldere Dromen Je Geest Kunnen Genezen

Door: aluska.org – 19 November 2022

Wanneer ons vermoeide hoofd ’s nachts op een zacht kussen ligt, wordt ons Zelf in het rijk van ingebedde herinnering in onze individuele geest geworpen. Plotseling betreden we de diepten van onze psyche en houden we ons bezig met het zorgvuldig documenteren van de verschillende gebeurtenissen in ons onderbewustzijn.

Hoewel onze dromen verwarrend en soms beangstigend kunnen zijn, zijn ze van vitaal belang voor onze emotionele gezondheid. Interessant is dat een van de meest voorkomende problemen die mensen met een depressie ervaren slapeloosheid is.

Heldere dromen hebben sterke overeenkomsten met hypnotherapie. Beide werken met onbewuste beelden en patronen; beide kunnen inhouden dat deze beelden worden veranderd om een gezonder lichaamsbeeld en een gezondere mentaliteit te weerspiegelen; beide pakken de metaforische en symbolische taal van dromen uit en herstellen verdrongen herinneringen. In beide gevallen kan de oorzaak van onze angsten en obsessies worden herkend en begrepen, en in veel gevallen kan deze eenvoudige erkenning louterend werken en leiden tot constructieve en blijvende verandering.

In een heldere droom worden we het equivalent van een “sterk hypnotiseerbaar” subject, omdat we bewust onbewust zijn. We bevinden ons in een driedimensionale, multi-zintuiglijke, op gedachten reagerende wereld die er net zo echt uitziet, voelt, proeft, klinkt en ruikt als de wakkere werkelijkheid.

Als we werken met de diepe onbewuste beelden en herinneringen die hier ontstaan, kunnen we op deze manier helende reacties in ons lichaam opwekken.

Heldere dromers melden succes bij lichamelijke genezing vanuit de heldere droomtoestand. Wanneer je deze rijken binnengaat en gewend raakt aan de lucide omgeving, kun je een situatie projecteren waarin je een handmatige genezing uitvoert op je lichaam met specifieke intenties. De resultaten die je dan begint waar te nemen kunnen verbluffend zijn. Een eenvoudige projectie waarbij je je voorstelt licht te sturen waar het nodig is, zal een verschuiving teweegbrengen in je geest en lichaam naar genezing, naar het activeren van het genezingsproces.

Als we gedurende langere tijd geen kwaliteitsslaap met dromen ervaren, lijden we daaronder. De functie van dromen is letterlijk verankerd in ons DNA (samen met vrijwel elk ander levend organisme op aarde). Dromen zijn veel meer dan vreemde uitingen van onze verbeelding, of gewoon het onderbewustzijn dat de afgelopen dag of week evalueert. Er zijn vele andere verborgen dingen gaande op verschillende niveaus onder onze dromen. En hoe meer je erop let, hoe meer je de onderliggende betekenis van je droombeeld begint te zien. Dromen helpen ons te genezen, te verjongen en ons vermogen om met stress en dagelijkse activiteiten om te gaan te verbeteren.

Je kunt het onderbewustzijn, dat het mechanisme van het dromen bestuurt, zien als een bibliotheek die massa’s kennis over jou bevat, zoals wat je werkelijke emoties zijn, wie jou emotioneel bedreigt, enz. Hoewel veel van deze geheimen diep begraven liggen onder het terrein van de bewuste geest, weerklinken ze als een vertrouwde stem wanneer we dromen, zozeer zelfs dat we vaak geloven dat onze dromen echt zijn wanneer we erin zitten. Zelfs buiten dromen worden we soms wakker met sterke emoties die een residuele invloed hebben op ons wakende leven. Soms gebeurt het zelfs dat we niet weten of de herinnering die we ons herinneren echt is of dat het een droom was.

Wanneer je je bewust inspant om toegang te krijgen tot de droomgeest, begin je je psyche zo diep te modelleren dat je heldere droomreis een automatisme wordt. De onbewuste geest werkt met symbolische patronen, en hoe meer je er aandacht aan besteedt, hoe meer het je kan helpen ongelooflijke momenten van emotionele oplossing te ervaren. We kunnen dit merken omdat het in feite alles in de menselijke psyche bestuurt wat automatische herhaling vereist, zoals het kloppen van ons hart, onze handen voor ons als we struikelen, of zelfs hoe we reageren op situaties en mensen in ons leven. En het weefsel waarin veel van deze patronen diep in ons zijn geweven is het mechanisme van dromen.

Dromen en posttraumatische stressstoornis

Onderzoek heeft uitgewezen dat psychologische praktijken zoals helder dromen, hypnose en meditatie in grote mate kunnen bijdragen tot het herstel van een trauma. Het ervaren van een posttraumatische stressstoornis heeft veel te maken met dreigings-perceptie. En door helder dromen kunnen dromers leren hun angsten te overwinnen door te beseffen dat deze bedreigingen ongegrond zijn. Door te oefenen met helder dromen, begin je angst te zien vanuit een derde persoon perspectief. Deze lichte dissociatie geeft een gevoel van vrijheid, waardoor we zelfgecreëerde angsten en uitputtende verhalen in het algemeen kunnen loslaten.

Een goed voorbeeld is hoe mensen helder dromen gebruiken om terugkerende dromen en nachtmerries te overwinnen. Interessant is dat onderzoek heeft aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen mensen met terugkerende nachtmerries en mensen die lijden aan OCD  (Obsessieve Compulsieve  Disorder), angst en posttraumatische stressstoornis. Onderzoek heeft echter ook aangetoond dat helder dromen mensen kan helpen deze stoornissen te bestrijden en terugkerende dromen te beëindigen door de droomervaring te veranderen door bewuste sturing.

Hoe meer je leert de uitkomsten van je dromen bewust te beheren, hoe meer je je wakkere leven bewust zult beheren. Door de spieren van je onbewuste geest te versterken, krijg je zelfs in je bewuste geest een andere staat van bewustzijn. Uit de eerste persoon (het Zelf) stappen door te dromen kan je helpen de wonden te helen die je in je leven zijn overkomen.

Dit alles is mogelijk door de beoefening van helder dromen. Het kost tijd, geduld en zelfs een beetje kennis, maar het kan door iedereen geleerd worden.

© aluska.org 2022

Vertaling: wakkeremensen.org